Miten marsu kommunikoi?

Miten marsu kommunikoi?

Marsujen kommunikointi on erittäin mielenkiintoista seurattavaa. Marsuilla on runsaasti erilaista ääntelyä, jota myös ihminen oppii ymmärtämään. Lajitoverin tai -tovereiden kanssa elävä marsu ääntelee melkein jatkuvalla syötöllä – ne kuikuttavat, kiljahtelevat, vinkaisevat ja naksuttavat hampaitaan – tilanteesta riippuen. Ne saattavat myös nikotella tai pulputtaa. Toisiaan ne tervehtivät äänellä, joka muistuttaa röhkimistä. Ääntelyn lisäksi marsut käyttävät runsaasti erilaisia eleitä kommunikaatiossaan – ne nuuhkivat ja hierovat kuonoaan toisen marsun kuonoa vastaan, ne haistelevat toisiaan ja saattavat tönäistä toista, jos haluavat tämän väistyvän. Ne saattavat myös hypellä paikallaan tai ryntäillä riehakkaalla tavalla ympäriinsä. Innoissaan marsut saattavat jopa alkaa heittelehtiä.

Äänet

Jos marsu kuikuttaa, se vaatii huomiota. Tällöin sitä kannattaa silittää tai antaa sille ruokaa. Monet marsut alkavat kuikuttaa kuullessaan, että jääkaapin ovi avataan tai että vihannespussi rapisee. Kuikuttaminen sisältää ”uii”-huutoja, jotka saattavat olla kovaäänisiä. Jos marsu on hätääntynyt sekä alistunut, se toistaa ”kui ui ui” -ääntelyä ollessaan lähellä dominoivaa marsuyksilöä.
Marsu voi varoittaa toisia kiljahtamalla tai vinkaisemalla kovaan ääneen. Se saattaa myös protestoida tällä tavoin. Jos marsu on aggressiivinen, sen käyttää kiljahduksia ja jos se on tyytymätön tai jännittynyt, se ääntelee lyhyellä ”kkurr”-äänellä. Marsut osaavat myös komentaa toisiaan. Kun marsu naksuttaa hampaitaan nopeasti, se pyrkii uhkailemaan. Toisaalta hampaiden naksuttelu voi kieliä myös marsun kärsimättömyydestä tai tyytymättömyydestä. Toisaalta, jos naksuttelua tapahtuu harvakseltaan ja leppoisaan sävyyn, voi tämä kertoa myös siitä, että marsu on tyytyväinen tai että se haluaisi syödä. Marsu saa synnytettyä nakutusäänen siten, että sen alaetuhampaiden reunat liikkuvat vasten yläetuhampaita.

Marsuilla esiintyy myös nikotteluääntä, joka kertoo siitä, että marsu on tyytyväinen. Tyytyväisyyttä kielii myös hiljainen pulputusääni. Toisiaan marsut tervehtivät röhkimällä. Urosmarsut saattavat käyttää erilaisia ääniä ja eleitä myös mahtailuun sekä naaraan kosiskeluun.

Elekieli

Ääntelyn lisäksi marsu käyttää runsaasti myös elekieltä. Se saattaa nuuhkaista toista marsua kevyesti ja hieroa kuonoaan toisen kuonoa vasten. Tämä on aikamoisen suloinen tervehtimistapa. Marsu tutustuu toiseen marsuun siten, että se haistelee toisen takapuolta sekä kuonoa. Näin ne pystyvät tunnistamaan toisen sukupuolen sekä sen, kuuluuko tämä laumaan vai ei. Jos marsu haluaa toisen marsun siirtyvän, se saattaa tönäistä tämän takapuolta. Kun marsu innostuu, se saattaa hypellä paikallaan tai ryntäillä riehakkaalla tavalla ympäriinsä. Innoissaan se saattaa jopa alkaa heittelehtiä.

Eleet ovat erityisen tärkeitä urosten kosiskelumenoissa. Niiden avulla pyritään kosiskelemaan naaraita sekä mahtailemaan. Eleiden avulla uros voi pyrkiä näyttämään mahdollisimman komealta ja suurikokoiselta. Hajuläikkien avulla se merkitsee reviiriään kosiskelumenojen lomassa. Jos naarasmarsu ei ole halukas vastaamaan uroksen kosiskeluun, se saattaa jopa ulostaa urosmarsun päälle. Se saattaa osoittaa kieltäytymisensä myös takapuoltaan nostamalla. Toisinaan urokset joutuvat myös arvojärjestyskamppailuun. Tällöin ne yrittävät osoittaa itsevarmuuttaan erilaisin elein ja äänin. Toisaalta ne voivat osoittaa samassa tilanteessa myös epävarmuuttaan.

Marsujen äänien ja eleiden ymmärtäminen auttaa ymmärtämään marsua

On tärkeää oppia ymmärtämään marsun ääntelyä ja eleitä, jotta voimme ymmärtää marsuja. Itse asiassa, jos ymmärrät marsusi kommunikaatiota, voi tämä lähentää sinua ja marsuasi ja tuoda lemmikin pitämiseen aivan uudenlaisen ulottuvuuden. Marsulauman kommunikaation seuraaminen on erityisen viehättävää ja antoisaa eikä marsua laumaeläimenä tulisikaan koskaan pitää ilman lajitoverin seuraa. Juuri lajitoverin seurassa marsun kommunikaatio pääsee oikeuksiinsa ja marsu saa elää lajityypillisellä tavalla! Vaikka ilman lajitoveria elävä marsu saattaakin kenties kesyyntyä helpommin ja nopeammin kuin laumassa elävä marsu, niin vasta laumassa marsu puhkeaa kukkaan ja vasta laumassa marsun mainiot kommunikaatiotavat pääsevät todella oikeuksiinsa!