Marsun elinympäristö

Marsun elinympäristö

Jotta marsu voisi toteuttaa lajinomaista käyttäytymistään, tulisi sen saada elää lajitoverin tai -tovereiden kanssa. Marsu on nimittäin laumaeläin. Vaikka yksin elävä marsu saattaakin kesyyntyä lajitoverin kanssa elävää marsua paremmin ja viihtyä erinomaisesti ihmisen sylissä, niin ihmisen seura ei voi täyttää marsun sosiaalisia tarpeita samoin kuin lajitoverin seura. Eläimen edun pitäisi olla tässä asiassa ensisijainen prioriteetti, minkä vuoksi marsuja tulisikin hankkia aina vähintään kaksi!
Toisaalta kannattaa huomioida, etteivät urokset aina välttämättä tule toimeen keskenään. Niiden välille saattaa syntyä jopa tappelutilanteita. Yksilöiden väliset erot ovat kuitenkin suuria – myös marsujen kohdalla! Aina nimittäin myöskään kaksi naarasta ei välttämättä tule keskenään toimeen. Tästä syystä onkin tärkeää, että marsujen häkki on riittävän suuri. Mitä muuta marsun häkiltä sitten vaaditaan? Lue lisää seuraavasta kappaleesta, jossa kerrotaan, millainen marsun häkin tulisi olla ja millaisia asioita sieltä pitäisi löytyä. Vaikka nykyään onkin saatavilla kaikenlaisia häkkejä ja varusteita, niin mikään virikelelu ei ole marsulle mieleisempi kuin lajitoverin seura! Laumaeläimen pitäminen ilman lajitoveria onkin suoranaista julmuutta!

Häkki

Marsua ei saa missään tapauksessa pitää pienessä häkissä! Jo eläinsuojeluasetus asettaa häkin koolle minimivaatimukset, jotka ovat 0,3 neliötä ensimmäisen marsun kohdalla ja 0,15 neliötä lauman seuraavien marsujen osalta. Tämä on kuitenkin minimivaatimus ja olisikin suositeltavaa, että marsun häkissä olisi tilaa huomattavasti tätä enemmän. Kahdelle marsulle tulisikin hankkia häkki, joka olisi minimissään 120 x 60 senttimetrin kokoinen.

Marsun tulee saada myös jaloitella ulkona häkistä. Tämän lisäksi häkissä tulisi olla virikkeitä, jotka innostaisivat marsua liikkumaan. Paras virike on toinen marsu. Muita häkin tärkeitä varusteita ovat hyvälaatuinen heinä sekä raikas vesi, joita tulee olla aina tarjolla. Heinäteline auttaa pitämään heinän siistinä, mutta toisaalta häkin pohjalla oleva heinä antaa marsuille kivaa puuhastelua.
Marsu tarvitsee kiinteän pesämökin, koska se piilottelee mielellään. Se on tottunut oleilemaan melko pienissä tiloissa, joten erilaiset laatikot, putket ja ”riippukeinut” ovat marsulle mieluisia oleskelutiloja. Häkki tarvitsee myös kuiviketta ja tähän tarkoitukseen soveltuu lähes mikä tahansa materiaali, joka on myrkytöntä ja jolla on hyvä virtsanimukyky. Osa marsuista osaa käydä vessalautasella, mikä helpottaa häkin puhtaanapitoa.

Jotkut pitävät kania ja marsua yhteisessä häkissä, mutta tämä ei ole hyvä idea. Rauhallinen ja arka marsu saattaa nimittäin joutua helposti kanin pahoinpitelemäksi. Lisäksi kaneilla esiintyy erästä bakteeria, joka ei välttämättä aiheuta kanilla itsellään lainkaan oireita, mutta joka saattaa jopa tappaa marsun.

Oikeanlainen elinympäristö on tärkeä

Marsut elävät yleensä 5-7 vuotta ja ne saattavat elää jopa yhdeksänkin vuotta. Onkin tärkeää, että marsulla on elämänsä aikana mahdollisuus elää mahdollisimman lajityypillistä elämää ja että sillä on mahdollisuus elää myös lajitoverin tai -tovereiden seurassa. Vaikka yksin elävä marsu saattaakin kesyyntyä helpommin kuin laumassa elävä marsu, ei ihminen kuitenkaan voi koskaan korvata marsulle toista lajitoveria. Tämän vuoksi tulisikin asettua marsun asemaan ja miettiä, kuinka tärkeää sille on saada asua toisen marsun kanssa – lajitoverin, joka ymmärtää sen eleitä ja ääntelyä aivan toisella tavalla kuin ihminen voi koskaan ymmärtää. Oikeanlainen elinympäristö voi ehkäistä marsun turhautumista. Se voi myös auttaa pitämään marsun terveenä. Marsun elämänlaadulle oikeanlaisella elinympäristöllä on erittäin suuri merkitys.

Seuraavalla sivullamme kerrotaan lisää marsun elinkaaresta sekä lisääntymisestä. Jos suunnittelet marsusi astuttamista, on tärkeää tietää esimerkiksi, miten marsunaaraiden synnytysvaikeuksia voidaan ehkäistä sekä minkä ikäisenä marsunaaras tulee sukukypsäksi. Nämä ja monta muuta marsun elinkaareen liittyvää tietoa löytyy seuraavalta sivulta. Kannattaakin jatkaa lukemista, jos marsujen elinkaaren vaiheet kiinnostavat tai jos haaveilet tosissasi marsunpoikasista.